Er is een wereld aan losse thee te beleven! Thee is een prachtig natuurproduct, heerlijk om in je handen te nemen, aan te ruiken, om mee om te gaan.

Hoe wordt thee gemaakt


Hoewel er duizenden verschillende theesoorten zijn bestaat er maar 1 theeplant. De Camellia Sinensis. Alle theesoorten worden van deze plant gemaakt. Klimaat, grondsoort, leeftijd van de plant, seizoen en het productie proces zorgen voor het verschil in smaak en kwaliteit.

De meeste thee wordt met de hand geplukt. Van elke nieuwe loot worden een knop met 2 bladeren geplukt . Dit gebeurt meestal om de 2 weken. Tijdens de moesson (de regentijd) is de kwaliteit het beste.

Direct na het plukken beginnen de blaadjes te verwelken. Vervolgens wordt de oogst een dag gedroogd in de zon of eventueel een warme luchtstroom. (afhankelijk van het weer). De theebladeren verliezen een kwart van hun gewicht.

Nu moeten de bladeren gebroken worden. Dit om het laatste vocht er uit te krijgen en om bepaalde sappen en stoffen vrij te laten komen die nodig zijn om de thee te laten oxyderen zonder verdere toevoegingen. Blaadjes die niet gebroken zijn kunnen muf worden en gaan schimmelen.

Tijdens de fermentatie ontstaat cafeïne. Hoe zwarter de thee is hoe meer cafeïne er in zit. Theïne en cafeïne zijn het zelfde.

Uiteindelijk moet de thee kurkdroog zijn voor hij verpakt kan worden. Er zitten nog een aantal stappen tussen die smaakbepalend zijn en voor iedere theeboer verschillend.

Nu heb je zuivere groene en/of zwarte thee. Deze kun je mengen met gedroogde stukjes fruit en/of kruiden om een andere smaak te krijgen. Ook kan de thee hierdoor per kg duurder of goedkoper worden.

Om de smaak te perfectioneren kunnen nog aroma’s worden toegevoegd. Dit kan door aromastoffen toe te voegen maar soms ook door de thee er aan te laten ruiken.

Thee zuigt alle geuren en smaken in de directe omgeving op. Daarom moet je bijvoorbeeld thee nooit in een kast zetten naast een stuk zeep of zo. Deze eigenschap wordt vaak wel gebruikt bij het aromatiseren. Zo kun je bijvoorbeeld zakjes jasmijnbloesem in de thee leggen. Naderhand verwijder je de zakjes maar de geur en smaak blijven in de thee hangen.

Om die reden kun je gebruikte thee ook gebruiken om nare geurtjes uit bijvoorbeeld schoenen te krijgen. Uiteraard de thee wel eerst goed drogen.

Uiteindelijk wordt de thee gezeefd. Het gruis heeft veel smaak verloren door doordat dit nog nauwelijks etherische oliën bevat. Het gruis en de kruimels wordt verkocht aan de grote opkopers die daarmee de theezakjes vullen of op gewicht brengen.

De losse thee wordt per kilo verkocht en door theewinkeltjes in kleinere zakjes verpakt.

Alle thee is volledig biologisch gekweekt en door mij als biologisch ingekocht. Omdat ik de thee opnieuw verpak en zelf dit keurmerk niet bezit mag ik mijn thee niet biologisch noemen.

Als ik een niet biologische thee inkoop wordt dit vermeld in de productbeschrijving.